Followers

Thursday, September 30, 2010

~ Persamaan Pisang Dan Hati Kita ~


 
                                               

 


marilah kita sama2 hayati kisah ini,, mungkin ia boleh menginsafkan kita.


Maryam, seorang guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.


Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.


"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.


Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.


Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.


"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.


"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.


Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.


Marilah kita sama2 memaafi antara satu sama lain,, janganlah kita membebankan hati dengan tompok hitam yang boleh menggelapkan kehidupan kita.. Buang yang keruh, ambillah yang jernih.
Kita kena selalu periksa hati kita . Jangan ada perasaan benci dengan orang lain .
Mari kita ikuti iklan ini . Kita perbetulkan hati kita .Saya sayang awak semua .

 

2 comments:

NUR HIDAYAH said...

Solat dan ingat ALLAH selalu...bersih lah hati tur...
kepada orang yang suka MENGUMPAT dan MENGATA org kat belakang tu lah yg sifatnyer seperti PISANG BUSUK itu...ignore apa pun orang nak kata..yg penting HATI SENDIRI bersih dari sifat BENCI..sekian..

rome said...

huuhuuhuu...tq nonor....kita kena faham ceta ini...sedar skt!